header

Gravelking je izumio gravel?

Gravelking je izumio gravel? Panaracer je Gravelking (između ostalog)!

Pa i ne baš. Postoji neka linija, ali ona nije toliko direktna niti je u potpunosti točna. No, neupitno, Gravelking je potpalio graveliranje. Ili ''all-road'' vožnju. Kao da bacite čašu benzina u vatru.......

Idemo ispočetka. U dalekom Japanu (da, Japanu!) granfondo vožnje su jako jako popularna stvar. I to su bile puno puno prije nego što je to tako postalo u Europi ili Sjevernoj Americi. Uz dvije bitne razlike/karakteristike/odlike:

1. Uglavnom se to radilo (i još uvijek se radi) s čeličnim biciklima (da, kao i neuništive Keirin utrke diljem Japana) čime se još uvijek daje počast japanskoj tradiciji izrade čeličnih okvira koja još uvijek preživljava ili čak ponovno ''cvate'' unutar trenutačnog ''steel is real'' pokreta. A i ''Rim Brake defence'' ekipa ih gura naprijed........No, to je tema za neki drugi zapis.

2. U Japanu, Granfondo utrke imaju puno veću naviku svoje rute ''gurati'' van asfalta, na razne puteljke, staze i nešto zahtjevnije terene.

Kako bi Panaracer zadovoljio potrebe japanskih Granfondo vozača (a to je ipak većina – rekreativaci kao i mi) i omogućio im relativno bezbrižno lutanje van asfaltnih podloga, proizvedena je prva svjetska verzija ''all-road'' gume – Panaracer-ov Tourer.

Početkom 2010-ih godina ovog stoljeća, Panaracer je sve više uviđao da se u Sjevernoj Americi razvijaju razne utrke koje su bile nalik japanskim Granfondo rutama i postepeno su sve više vodile svoje učesnike van asfalta u golema prostranstva sjevernoameričkog kontinenta. U tom trenutku su inženjeri Panaracer-a stvorili Gravelking modele za vožnju po mješovitom terenu. Od tuda, sve je krenulo vrlo brzo prema onome što gravel danas predstavlja – bezbrižnu vožnju bez obveze da se nužno držite opasnih i dosadnih cestovnih pravaca. Dakle, prva guma koja je osmišljena za nas. Rekreativca s ozbiljnim namjerama, Strava kompleksom i avanturističkim Komoot rutama.

I da! Gravelking (kao i sve od Panaracer-a) je proizveden u Japanu. Kompletno. Od raznih petrokemijskih mješavina, preko sintetičkih vlakana pa sve do tekstila.

''Fun Fact'' – mnogi TOP modeli svih svjetskih brendova biciklističkih guma su proizvedeni u Japanu. A u Japanu postoji samo jedna tvornica biciklističkih guma. Pogodite koja....... :-)

Vozite bezbrižno i ''gazite'' hrabro naprijed!

enlightenedGume Gravelking  Slick - Za najfinije terene  i najbržu vožnju

enlightenedGume Gravelking Semi Slick - Za nešto zahtjevnije terene i  optimalnu brzinu 

enlightenedGume Gravelking SK - Za zahtjevne terene i maksimalno držanje

enlightenedGume Gravelking EXT - Za najzahtjevnije terene , najgore uvjete i lude avanture