header

I BICIKLISTI TRČE. I TRKAČI VOZE BICIKLE.

Trčanje može biti blagotvorno za svakog biciklista. Od mogućnosti odrade nekih specifičnih vježbi pa sve do bijega od dosadnih i dugih biciklističkih treninga. Isto tako, trkači vole nekada tenisice zamijeniti biciklom. Ili tako održavaju kondiciju bez dodatnih muskulatornih stresova koji su tipični za trčanje ili su u postupku liječenja tračkih ozljeda.

U knjižarskom dijelu asortimana Bonk-a volimo držati i neke trkačke knjige koje vam mogu pomoći da unaprijedite svoje trenažne procese, poboljšate svoje nastupe na utrkama ili da se jednostavno zabavite nekom od insprativnih priča koje neke od naših knjiga nude.

Knjige su zakon. A ovi kratki dani su idealni za čitanje. Ispijte šalicu vrhunske kave i krenite u otkrivanje tuđih pustolovina, ideja i savjeta.

 

How to Make Yourself Poop: And 999 Other Tips All Runners Should Know, Meghan Kita

Svaki trkač zna koliko je važno spriječiti kakanje usred ili tik prije utrke ili treninga trčanja. Ova knjiga vam može pokazati kako da to riješite prije. Ili, bar ne u najgore vrijeme…….

Za svakog trkača koji želi biti  učinkovit, ovo je jednostavan referentni vodič za svaki problem prilikom trčanja, prije samog trčanja  ili nakon trčanja. Ne tražite dalje. Uz savjete o treningu, prehrani, opremi, motivaciji, zdravlju i utrkama, ovaj vodić je za trkače koji žele poboljšati svoje performance i ne zasrati kada to ne treba. Od “Najboljeg načina za vezanje cipela” do “9 taktika za izbacivanje dosade iz trčanja i svega između, ovi kratki savjeti, od pouzdanih stručnjaka, koji se lako koriste savršeno su štivo za svakog trkača.

 

GOING LONG: LEGENDS, ODDBALLS, COMEBACKS & ADVENTURES Editors of Runner's World Magazine; David Willey

Više od 40 godina časopis "Runner's World" vodeći je svjetski autoritet za trčanje - svojim čitateljima uporno donosi najnovije savjete o treningu, prehrani i neke od najnevjerojatnih sportskih priča ikada ispričanih. Od inspirativnih tekstova kao što je "Drugi život" (priča o Mattu Longu, vatrogascu FDNY-a koji je ponovno naučio trčati nakon što mu je nogu smrskao autobus od 20 tona) do analitičkih eseja poput "Bijelci ne mogu trčati" (pogled na ono što ‘’gura’’ afričke trkače na prvo mjesto), ovaj časopis svakog mjeseca zaokuplja um, srca i emocije svojih čitatelja. Sada, po prvi put, urednici "Runner's World" magazina okupili su ove i druge priče o elitnim sportašima, čudacima, utrkama i avanturama kako bi čitateljima pružili zbirku priča koje je nemoguće preskočiti. S više od 40 zanimljivih priča, knjiga "Going Long" nadilazi trkački sport kako bi dosegla svakog čitatelja s izraženim apetitom za dramu, inspiraciju i dodatna saznanja o ljudskom stanju i umu.

 

DUEL IN THE SUN John Brant

Bostonski maraton 1982. bio je jedan od najboljih maratona ikad trčanih: dva američka trkača, Alberto Salazar, proslavljeni prvak, i Dick Beardsley, odvažni autsajder, borili su se jedan protiv drugog nešto manje od 2 sata i 9 minuta. Nijedan od njih se nije u potpunosti slomio. Utrka je jednostavno došla do uzbudljivog i potresnog kraja, uzimajući tako ogroman danak da nijedan od ove dvojice trkača više nikada nije trčao tako brzo. Beardsley, tih i nenametljiv čovjek, pao je u razne ovisnosti o drogama, a Salazar, tvrdoglav i uporan čovjek, postao je žrtvom depresije. Jedan od najuzbudljivijih maratona ikad istrčanih - i sa snažnim silama sudbine koje su nesretno usmjerile ovo dvoje sportaša u godinama nakon toga. Čisti užitak za čitanje.

 

DIET CULTS: THE SURPRISING FALLACY AT THE CORE OF NUTRIRION FADS AND A GUIDE TO HEALTHY EATING FOR THE REST OF US Matt Fitzgerald

Od knjiga “The Four Hour Body” do “Atkinsa”, postoje razni kultovi prehrane koji naizgled odgovaraju bilo kojem raspoloženju i tipu osobnosti. Gdje god se okrenemo, netko propovijeda “jedan pravi način prehrane za maksimalno zdravlje... Zagovornici Paleo dijete govore nam da je sva hrana mlađa od 12.000 godina neprijatelj. Gurui prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata demoniziraju ugljikohidrate, a tu su i proroci prehrane s niskim udjelom masti. Ali, svi se slažu u jednom: postoji samo jedan pravi način prehrane za maksimalno zdravlje. Prvi trag da je to zabluda je velika raznolikost dijeta koje se zagovaraju i preporučuju. Doista, dok svi ovi suprotstavljeni stavovi tvrde da ih podupire "znanost", smiren pogled na stvarnu znanost (praktičnu primjenu) o prehrani sugerira da je nemoguće identificirati najbolji način prehrane. Ovo je agnostički i nadasve racionalan pristup prehrambenim navikama, koji se temelji na vlastitim navikama, načinu života i genetici/tipu tijela. Jednostavno, ali tako istinito za sve.

 

TRAIN LIKE A MOTHER: HOW TO GET ACROSS ANY FINISH LINE - AND NOT LOSE YOUR FAMILY, JOB, OR SANITY Dimity McDowell, Sarah Bowen Shea

Neki poslovi su teški. Neki dosadni. Ali, ne postoji posao kao biti majka. U ovaj opis ćemo staviti samo ova dva citata……..

“Tipično jutro prije utrke obično izgleda kao scena iz filma o zombijima: pojedinci ili parovi koji hodaju napuštenom ulicom i svi idu u istom smjeru... Neizbježno, bez obzira na vrijeme, U2-ov “Beautiful Day” struji iz zvučnika.

“A tu je i perverzna radost suptilnog treniranja unutar režima trening za maraton u svakodnevnom životu, recimo u pošti ili dok čekam ispred škole mojih prvašića na kraju školskog dana.