header

Kava i cigarete?!

Baci te proklete cigarete i probaj kavu!!!

 

Prvo, gorka istina. Oprostite pušači. Ili ljubitelji kave. Ovisi što vam se više sviđa. Našu stranu već znate!

Istina je da kava i cigarete zajedno mogu oštetiti vaše srce jer imate posla s dva stimulansa.

1. Kava može biti dobra za vašu jetru, kao što može i smanjiti šanse za Alzheimerovu bolest, demenciju, moždani udar i rak. Postoje i određene posljedice pijenja previše kave kao što su dehidracija i nesanica.

2. Cigarete se mogu činiti poželjne onima kojima je potrebno sredstvo za ublažavanje stresa jer mogu donijeti euforičan osjećaj opuštanja, ali cigarete su samo štetne. Nakon što udahnete cigaretu, oslobađa se 7000 kemikalija, od kojih 69 uzrokuje rak. Budući da su učinci pušenja samo privremeni, ljudi su skloni pušiti svakih nekoliko sati.

U stvarnosti nitko ne bi smio pušiti, ali ako osjećate potrebu za pušenjem, najbolje je izbjegavati kavu kada pušite i obrnuto. Kavu (kao dodatak pušenju) treba uzimati umjereno kako bi se smanjili štetni rizici. Više o štetnoj kombinaciji pušenja i pijenja kave istovremeno možete naći ovdje.

 

Drugo, skuplja istina. Ako pušite, možete nam zahvaliti kasnije.

Nikotin udvostručuje brzinu kojom tijelo troši kofein. To je zato što nikotin ometa sposobnost tijela da apsorbira i iskoristi kofein (pušenje pojačava aktivnost jetrenih enzima zvanih citokrom P450 izoenzim 1A2 i UDP-glukuronoziltransferaze a ti enzimi uzrokuju odgovor metabolizma, oblik kemikalije koja se ‘’žvače’’ u tijelu, što znači da pušači brže gube učinke kofeina). Zato je pušačima potrebno više kave da bi dobili isti učinak kao nepušači. Jednako tako, kada prestanete pušiti i konzumirate istu količinu kofeina, osjećate se mnogo nervoznije.

 

Treće, ali najvažnije. Okuuuuuuuuuus!!!!!!

U novoj studiji objavljenoj u časopisu Chemosensory Perception, istraživači su otkrili da pušenje uzrokuje trajne strukturne promjene na jeziku, smanjujući sposobnost okusnih pupoljaka da otkriju prepoznatljive gorke okuse našeg omiljenog napitka s kofeinom. Ova nova studija ne samo da je otkrila da pušenje ima dugotrajan (loš) utjecaj na okus, već i da su značajnije stradali ‘’gorki’’ okusi. Također, a što je bitno za ovu temu, istraživanje naglašava već poznatu činjenicu da se gorčina općenito može prepoznati pri vrlo niskim koncentracijama.

Dakle, da budemo jasni - pušači i oni koji su prestali pušiti ne mogu u potpunosti procijeniti puni okus (i aromu) šalice kave, jer mnogi ni ne mogu osjetiti gorčinu svog omiljenog kofeinskog ‘’šuta’’. Izvjesno je da pušači moraju konzumirati više kave kako bi dobili isti ‘’kofeinski šut’’ kao i nepušači.

Može li biti onda da oni koji tvrde da vole cigarete i kavu jednostavno ne vole kavu kad je ne mogu ni pravilno okusiti? Ako ste pušač, postoji samo jedan način da saznate: odbacite tu lošu naviku i napokon uživajte u kavi.

I dijeliti cestu. I poštujte prometna pravila.