header

Pivo, kava i Pirelli!!!

Zasada, samo o Pirelli-ju.

1. Osnovan davne 1872. u Milanu. Giovanni Battista Pirelli je taj krivac.

2. Prvi Giro d’Italia je bio održan 1909. godine. Osim poznatih činjenica o povijesti roze boje i neukrotivosti planinskog prijelaza Passo Di Gavia, jedna činjenica je često preskakana. Na tom Giru, svi, ali baš svi su vozili na Pirelli gumama.

3. Pirelli je od samih početaka proizvodio gume koje su redovito pobjeđivale na svim poznatijim biciklističkim utrkama, ali se je svejedno do kraja 1964. godine odlučio koncentrirati na motosport i komercijalnu proizvodnji automobilskih guma.

4. 1974. godine Pirelli je izumio tzv. ‘’široko radijalnu’’ gumu. Ta je inovacija vrlo brzo preuzela automobilistički svijet kao tehnologija koja će se pokazati učinkovitijom za vožnju tokom težih vremenskih uvjeta na cestama ili tokom utrka.

5. Osim guma, Pirelli je najpoznatiji po svom istoimenom godišnjem kalendaru. Da. Kalendaru. Standardno talijanski provokativne slike u režiji trendovskih umjetnika kao što su Helmut Newton, Steve Mcurry, Peter Lindbergh, Richard Avedon, Bruce Weber, Herb Rits i Annie Leibovitz….. Slučajno ili ne, prva godina kalendara je bila i ona nesretna kada je Pirelli odlučio izaći iz svijeta biciklizma.

6. Pirelli je prvi uveo tzv. ‘’colour coding system’’ gdje je svaka ‘’mješavina’’ bila označena svojom bojom. Na taj način su vozači i mehaničari lakše i brže raspoznavali gumu koja im treba. Isti sustav je dijelomično upotrebljen i na biciklističkim Pirelli gumama.

7. “Power is nothing without control” – vjerojatno najpoznatiji slogan u svijetu motosorta i auto industrije je umotvorina Pirellijevog marketinškog odjela.

8. Pirelli je jedini i isključivi dobavljač guma za FIM Svjetski Superbike kup. Naravno, uz tu ekskluzivu, Pirelli je i standardni dobavljač guma za timove u Formuli 1 i za timove u svjetskom Rally kupu.

9. U svibnju 2017. godine Pirelli se nakon 53 godine hibernacije vraća u biciklizam lansiranjem cestovne linije guma PZero Velo. Kao i kod auto guma, Pirelli unutar asortimana ne nudi nikakve cjenovne ‘’budget’’ opcije guma.

10. Pirelli isključivo proizvodi biciklističke gume tzv. nanotehnologijom. Nemamo pojma što je to, osim da proizvodnju guma čini učinkovitijom uz manji karbonski ‘’footprint’’. Više na - ovdje.

11. Zanimljivo, Pirelli biciklističke gume se proizvode isključivo u Francuskoj. Dugo se je šuškalo da se radi o tvornici Michelin-a, ali je, na kraju, otkriveno da se radi o join-venture proizvodnji Hutchinson – Pirelli.

12. Inače, Pirelli posjeduje 19 tvornica u 13 različitih zemalja. Osim u slučaju biciklističkih guma, sve su u 100%-tnom vlasništu talijanske kompanije.

13. Trenutačno, Pirelli je 5. najveći proizvođač guma na svijetu.

14. Uz gume, Pirelli je radio i sljedeće stvari: uređaje za ronjenje (dio za reciklažu iskorištenog kisika), energetske kablove, telekominikacijske kablove, infrastrukturom širokopojasnog interneta i nekretninama. No, od 2010. godine Pirelli je isključivo proizvođač pneumatskih proizvoda.

15. Od 2015. godine, kao i mnoge kompanije na svijetu, Pirelli je u većinskom vlasništvu kineskog državnog giganta China National Chemical Corp. Ltd (ChemChina).

 

Eto. A sada na vožnju. I ne zaboravite dijeliti cestu.