header

Počela Vuelta, a još smo u Tour de France krizi...

Naučite nešto iz povijesti biciklizma i lakše prevladajte post-Tour krizu. Uz redovito praćenje Vuelte, naravno.

Uz mnoge druge knjige koje možete nači na temu biciklizma u našem webshopu, predstavljamo one koje kroz Tour savršeno ocrtavaju osobe, utrke i običaje koji neizostavno prate biciklistički cirkus.

We were young and carefree – Laurent Fignon

Laurent Fignon jedan je od divova svjetskog biciklizma. Pobjednik dva Tour de Francea početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, Fignon je brzo postao zvijezda nove generacije biciklista i ikona Francuske države. Godine 1989. sudjelovao je na jednom od najžešćih i najnapetijih izdanja Tour-a svih vremena. Nakon teških i mukom izvoženih 3.285 kilometara izgubio je od letećeg amerikanca i svog dobrog prijatelja Grega LeMonda za mučnih osam sekundi na posljednjem pariškom kronometru. U ovoj knjizi Fignon ne štedi nikoga. U ovom iskrenom i nepokolebljivom ''izvještaju'' ovaj bivši prvak ne štedi ni prijatelje ni protivnike, pa čak ni samog sebe. Time obožavateljima biciklizma daje mučan uvid u ono što se doista događalo iza kulisa ovog epskog sporta - prijateljstva, rivalstva, izdaje, spletke, zabave, djevojke i, naravno, poboljšanje sportskih performansi praćeno raznim zloupotrebama droga i nedozvoljenih stimulansa. Laurent Fignon živio je biciklizam na svom vrhuncu. Fignonova priča najbolje opisuje zlatno doba biciklizma - vrijeme prije vrhunca raznih skandala i korištenja dopinga, vrijeme kada se biciklisti poput njega ničega nisu bojali.

Shut Up legs! - Jens Voigt

Čak i prema standardima sporta koji zahtijeva ogromnu izdržljivost i sposobnost patnje, Jens Voigt je klasa za sebe. Omiljen među ljubiteljima biciklizma zbog svojih suludih bjegova, ali i zbog dobrog smisla za humor i hrpe fraza koje su obilježile njegovu karijeru i obogatile biciklistički rječnik, Rođen u blizini Hamburga, no, svoje formativne godine je proveo u Istočnoj Njemčkoj prije pada Berlinskog zida. U tadašnju reprezentaciju je ušao preko njemačke vojske kako je i priličilo tadašnjim vremenima i izrazito strogom okruženju. Na mnogo načina on je istinska anti-zvijezda biciklizma; unatoč tome što je vjerojatno proveo više vremena ispred pelotona Tour de Francea nego bilo koji drugi vozač u povijesti, samo je dva puta nosio žutu majicu jer su njegovi napori uvijek bili u službi drugih. Jens utjelovljuje najbolje biciklističke kvalitete - odanost svom timu, odricanje i predanost sportu. '’Shut Up Legs'' smiješan je, pronicljiv i zabavan pogled na tešku stvarnost profesionalnog biciklizma, iskazanu Jensovim zaštitnim znakom - osebujnim i neponovljivim stilom.

Slaying the Badger! Hinault, LeMond and the greatest ever Tour de France - Richard Moore

Tour de France je najupečatljivija sportska bitka - miks herojstva i izdaje, spektakla i kontroverzi, igara uma i izdržljivosti. No, Tour de France 1986. ističe se kao utrka u kojoj je suparništvo dva favorita iz istog tima naprosto obuzelo biciklistički svijet. Greg LeMond - plavooki kalifornijski dječak izrazito plave kose, prozvan ''L'American'' - pobijedio je te 1986. i ušao u povijest. Prvi neeuropljanin koji je osvojio žuti dres slomio je uporište Starog (biciklističkog) poretka i promijenio ga zauvijek. No, LeMondovu je pobjedu teško ispričati i opisati. Ta pobijeda je doslovno istrgnuta iz čeljusti čovjeka prozvanog ''The Badger'' (Jazavac). Legendarni Francuz Bernard ''Le Blaireau'' Hinault bio je peterostruki pobjednik Toura i vjerojatno najčvršći i nejbeskompromisniji biciklist koji je ikada postojao. Nakon što je osvojio Tour de France 1985., u kojem je LeMond bio na drugom mjestu, Hinault je obećao da će se vratiti na sljedeći s jednom jedinom svrhom - pomoći LeMondu da pobijedi. No, je li se Hinaultu moglo vjerovati? Događalo se te godine nešto zlokobno, ali nitko - čak ni LeMond - nije znao točno što. ''Ubijanje'' Jazavca priziva adrenalin, agoniju, prijateljstvo, izdaju i čisto uzbuđenje!

Tour de France: Climbs from above - Richard Abraham

Doživite uzbuđenje i intenzitet najizazovnijih uspona Tour de France-a koristeći fotografije Google Earth-a koje oduzimaju dah. Tour de France: Climbs from above - 20 ozloglašenih ''Hors Catégorie'' uspona - usponi koji su izvan standardne klasifikacije težine - ilustrirani su pomoću satelitskih slika visoke razlučivosti programa Google Earth. Knjiga prikazuje uspone kao što je 2715 metara uspona na Col de la Bonette, povijesni alpski prijevoj St Bernard, nevjerojatno mučan uspon od 15 posto na Col du Galibier i poznate serpentine famoznog Alpe d'Huez-a. Osim što nudi stručno označene karte visokih rezolucija, knjiga također istražuje njihovu bogatu povijest i ocrtava odvažne podvige velikana poput Fausta Coppija i Marca Pantanija. Sadrži više od 220 fotografija koje pružaju jedinstveni zračni vodič za serpentine, zavoje i topografiju svakog uspona i prekrasnu okolnu planinsku geografiju.