header

SLUŠAJ I UČI!

PAŽNJA.

 

80te i 90te su imale Phil Liggeta. Dobro, dobro…. Bio je on tu i početkom 21. stoljeća, no, tada je već postao nebitan kako se je klupko oko Lancea Armstronga sve više razmotavalo A Phil je volio Armstronga. Kao i mnogi drugi, doduše, no, odjednom ga nitko više nije volio…..

 

Uglavnom, potpisnik ovih redaka je tamo negdje početkom 21. stoljeća postao (i ostao) neobuzdan obožavatelj biciklizma i komentiranja istoga. Razna snalaženja i moljakanje roditelja za plaćanje nekih suludih satelitskih veza i signala su me izravno dovela do neuništivog, svevišnjeg  i ‘’tate’ svih komentatora – David Duffield-a. Njegova lakoća pričanja i držanja tempa i napetosti tokom prijenosa je bila zaista zadivljujuća. Kada se ništa nije događalo na utrkama, David Duffield se je događao. Informacije s ‘’Road Book-a’’ i nepregledna linija podataka o biciklizmu i onome što se je našlo na putu pojednih utrka su bila toliko intrumentalizirajuća za moje shvaćanje taktike, strategije i tradicije ovoga sporta da se nekako osjećam dužan prema tom jedinstvenom glasu i njegovoj zvučnoj ‘’pojavi’’.

 

No, kako to nekada biva, učenik je nadmašio učitelja. Tamo krajem prvog desetljeća tekućeg stoljeća na scenu je stupio učenik. Još zabavnijeg glasa, britkog britanskog humora i s ispravnim moralnim kompasom koji je kod starijih komentatora nekada bio….. pa, jednostavno rečeno, pogubljen. Isti stil, ista količina informacija i znanja o svemu. Da li se radi o dvorcima, da li se radi o nekom groblju ili spomeniku na ruti ili je jednostavno riječ o samoj utrci, učenik je bio infomacijski efikasan isto kao i učitelj. Samo malo pojačan. U svim pogledima. Učenik se zove Carlton Kirby.

 

Komentator koji je u biciklizam došao i kao obožavatelj i kao neuništivi komentator sulude utrke 24 sata Le Mans-a. Ljubitelj Monty Python-a, simpatično prgav i vrlo izraženog britanskog sarkazma, Carlton Kirby je vrlo brzo izašao iz sjene odlazećeg Davida Duffielda. Vrhunskog komentatorskog stila i pun znanja, Carlton Kirby je privlačio sve ljubitelje biciklizma i time proizveo svojevrsne probleme unutar koncepta Eurosporta. Naime, lokalizirane verzije nisu dopuštale da se prebacujete na Eurosport International kako bi slušali njega…… No, mi smo bili povlašteni u tom pogledu. Naša apsolutna nebitnost unutar tržišnih ciljeva Eurosporta nas je odmah ubacila u košaru OSTALI pri čemu smo upali u valno područje Eurosport Internationala……. A tamo je bio on.

 

Ipak, danas je sve lakše. Pa i kako doći do tog glasa kada gledate utrke. Uživajte.

I dijelite cestu.