header

Sretan ti bombastični rođendan!

Bum. Bum. Bum.

 

Ovih dana C4 ima rođendan.

Rođendani su kul, a rođendani posvećeni pivskim uratcima su uber kul. Kako bi mi dali svoj doprinos ovom velikom trenutku i dodatno obogatili naše i vaše znanje o ovom bombastičnom napitku, odlučili smo napisati par zanimljivih činjenica o najdražoj pivi u našoj birtiji.

- C4 je podvrsta plastičnog eksploziva. U ‘’nakorištenijoj’’ varijanti, njega čine ciklotrimetilen trinitramin (91%), plastifikator dietilheksil (5.3%) i vezivna tvar poliizobutilen (2.1%).

- Osim svoje žućkaste boje (o genezi imena ćemo u redcima dolje), ova vrsta eksploziva, naravno, nema nikakve veze s predmetom opisa ovog bloga.

- Sada o pivi. C4 je, u ovoj, manje eksplozivnoj varijanti, svoje ime dobio po 4 vrste hmelja (5. ne počinje s C) koji se koriste u kuhanju ovog magičnog napitka. Njihova ime su: Cascade, Centennial, Chinook, Citra.

- Kako se 5. hmeljski sastojak ne bi osjećao zapostavljenim, a da i vi imate sve informacije, napisati ćemo njegovo presveto, a opet eksplozivno ime – Magnum.

- C4 (pivo) je IPA. IPA je India Pale Ale. IPA se ne radi u Indiji niti je tamo nastao recept. To ime duguje nekadašnjem globalnom poslovnom gigantu i tzv. ‘’državi u državi’’ –  Dutch East India Company. Razumljivo, tako je ta vrsta pive, između ostalih tržišta, došla i na tržište Indije. Usput, par sto godina kasnije nasljednici Dutch East India kompanije su osnovali svoju pivovaru. Možda ste čuli za nju. Zove se Heineken.

- Prva brendirana IPA je skuhana u Engleskoj i zvala se je Worthington's White Shield. Prva godina kuhanja je bila 1829.

- No, C4 (opet o pivi, a ne o eksplozivu) je ipak direktni nasljednik stila koji je nastao krajem 20. stoljeća, a kao glavni uzor je imao stari IPA recept iz prethodnih redaka. Naime, craft revolucija je krenula iz Sjeverne Amerike, a IPA je nadaleko najpoznatiji predstavnih tog pokreta! Opet jedna smješna činjenica – uzor američkoj IPAi je Ballantine IPA. Pivo, a ne viski.

- Dečki iz Nove Runde su, iz početka, bili ‘’Gypsy’’ pivovara. Naime, nisu imali stalnu lokaciju već su svoje uratke spravljali gostujući na različitim lokacijama.

- C4 pivo je starije od pivovare Nova Runda. Pretpostavljemo da je svoj život započela u nečijoj kadi ili bakinom lavabou…..

- Sada, C4 ima ‘’čvrsti’’ dom. Industrijski pogon u Zaboku je sada njihov dom. I da, kuhaju pivo usred Zagorja. Hrabar potez.

 

Eto. Da ne ispadne da se samo vozimo i trkeljamo o disk kočnicama…..

Kao i uvijek, ne zaboravite dijeliti cestu.