header

Vozi sporije, ali na brži način!

Svestrani 3T Exploro RaceMax

 

Ljudski ne tako davne, ali ''gravelski'' jako davne 2016. godine, 3T, tada još prvenstveno proizvođač premium biciklističkih komponenti, izbacio je biciklističkog Frankenštajna – Exploro 3T model. Tada je gravel bio tek pozadinska misao u biciklističkom ''hipsteraju'' koji je više poklonika nalazio unutar fixie/singlespeed zajednice negoli u zagriženim cestovnim puristima ili ljubiteljima skakaonica i opasnih zemljanih spusteva.

 

Taj frankenštajnski bicikl je bilo prvorođeno dijete u novonastalom braku između 3T-a i dizajnersko-strojarskog biciklističkog gurua – Gerarda Vroomen-a. Predodređen za revolucionarne ideje Vroomen-ovskog shvaćanja budućnosti rektreativno ozbiljnog bicikliranja, taj je bicikl mogao sve. Brzo voziti po asfaltu, lošijim cestama, utabanim šumskim putevima, kozijim stazama i terenima koje je inače pohodila samo MTB ekipa...... Dočekan na nož od strane biciklističkih purista, ipak je relativno brzo osvojio svijet i promijenio ''zazidane'' dogme klasičnih vremena. Exploro je dopuštao sve... 650b felge s debelim MTB gumama, aero 700c felge za jurnjavu cestama, konstrukciju koja je podnosila jako jako teške terene i podloge, ali i ono što je večinu najviše razljutilo: 1. One-by prednji prijenos i 2. Aero karakteristike kod bicikla koji ne želi biti najbrži.

 

Skoro pet godina nakon prvog Exploro modela, 3T je izbacio dodatnu (ne novu) verziju Exploro modela koji sve stvari nevdene gore, može još bolje. I brže. Dakle, agramerski, Vroomen (sada već suvlasnik 3T-a) je odabrao ovog uber Frankenštajna za svojevrsni prelazak kompanije u punokrvnog proizvođača bicikala, nadodajući Exploro RaceMax već postojećem Exploro modelu i 3T Stradi (koja pak zaslužuju svoj posebni članak).

 

Koncept Exploro RaceMax okvira se efikasno realizira u dvije osnovne verzije:

1. Exploro Race – Kompozicija s 700c felgama koja omogućava utrkivanje i na asfaltu i van njega. U ovoj kompoziciji maksimalne dimenzije guma su do 700x43c.

2. Exploro Max – Kompozicija s 650b felgama koja omogućava da brže prelazite teže terene. U ovoj kompoziciji maksimalne dimenzije guma su do 650bx61c.

 

Razumljivo, oni koji želje samo jedan bicikl za sve svoje biciklističke avanture, mogu jednostavno kombinirati ove dvije kompozicije imajući u svom arsenalu obje vrste felgi za brzo mijenjanje između Race i Max verzije.

 

I za kraj, da izbacimo ovog velikog plavog slona iz sobe. Dakle, Exploro RaceMax je aero optimiziran. U onoj mjeri koliko od njega to traži nešto ozbiljnija rekreativna vožnja bez obveze da vlasnik previše razmišlja o kvaliteti podloge, veličini grupe s kojom se vozi ili izloženosti vjetru na ruti koju odabere. Aero karakteristike ovog modela nisu izmjerene (i dizajnirane) u zračnom tunelu već vani, na cesti/zemlji s pravim vozaćem pri realnim brzinama za jednog prosječnog entuzijasta.

 

Zaključak ovog zapisa ćemo završiti riječima samog majstora (i čovjeka koji je uveo aero u biciklizam) Gararda Vroomen-a: ''Ovaj najnoviji bicikl dizajniran je oko položaja za cestovnu vožnju, a za bilo kakavu potrebu amortizacije brinu se šire gume. Ne mogu se svi složiti s tim razmišljanjem, ali Exploro RaceMax (i stari Exploro) nije bicikl za svakoga. Ali za one koji bi mogli uživati u ovom biciklu, mogao bi se smatrati božjim darom.''