header

BOOKIRANO ĐIRANJE!

Post GIRO terapija čitanjem.

Stvar je jednostavna. Čitajući knjige otkrivate svijet koji nužno ne vidite gledajući. Knjige vam daju vremena i prostora da pročitano smjestite u okvire onoga što vizualno samo posredno hvatate. Svijet je zaista puno dublje mjesto.

Gledajući biciklizam na televiziji vidite samo trenutačne borbe i taktiku koja određuje patnju aktera. No, ono što biciklizam čini puno intersantnijim je silna povijest koja je ovome što mi danas gledamo, prethodila. Povijest lokacija kroz koje bicikli prolaze (ne nužno vezana za bicikle), povijest biciklizma na tim istim lokacijama i osobnosti i(ili) nesavršenosti biciklista koji kroz te lokacije bicikliraju ili su biciklirali.

Pošto je trenutačno Giro'd Italia aktualan, preporučamo naramak knjiga koje lijepo opisuju ovu biciklističku čizmu nešto zapadnije od nas:

 

GIRO D'ITALIA – THE STORY OF THE WORLD'S MOST BEAUTIFUL BIKE RACE

Nacionalni Tour koji je počeo iz istih razloga kao i ostala dva – promocija novina Gazzetta dello Sport. Osim po začetku Giro-a, ta novina je popularna i po rozim stranicama...... Zato je i vodeća majica roza... Uglavnom, knjiga koja vas vodi kroz dugu i bogatu povijest utrke po jedinoj europskoj čizmi. Od Ottavia Bottecchia-e i njegovog otpora režimu Benita Mussolinija, Fausta Coppija i njegovog slijepog fizioterapeuta i vječne borbe s jednako hrabrim junakom Ginom Bartalijem, prvim prodorom anglosaksonske kulture u ovaj eurocentrični sport kroz pobijede Andya Hampsteina i Stephena Roche-a pa sve do najopjevanijeg palog heroja modernog biciklizma i svjedoka najcrnijeg doba u ovom sportu – Marca Pantanija. Idealna knjiga za sve ljubitelje jurnjave za rozim......

 

HALF MAN, HALF BIKE. EDDY MERCKX

Prvi nacionalni Tour kojeg je ovaj nezadrživi biciklistički ''kanibal'' osvojio je bio Giro d'Italia. Tamo je dobio prvu veliku priliku i tamo je svijetu nagovijestio svoje doba. Doba gdje je biti drugi značilo biti ništa drugo nego najbolji gubitnik. Biciklist čija je karijera nerazdvojiva od Italije i njene najpoznatije biciklističke utrke. Ova knjiga je posveta njegovom sportskom duhu, neutaživoj želji za pobijeđivanjem i dominaciji kakvu sportski svijet rijetko viđa.

 

DOMESTIQUE, THE TRUE LIFE UPS AND DOWNS OF A TOUR PRO – CHARLY WEGELIUS

Knjiga koja na genijalan način opisuje tragične heroje kakvi postoje samo u biciklizmu. Predstavljajući onu većinu koja žrtvuje svoje karijere za karijere drugih, ova priča je vjerojatno najgorča pilula koju ćete popiti, ali ujedno i najsretniji posao herojima koji će ih odraditi. U raznim reinkarnacijama talijanskih timova Alessio – Liquigas – Liquigas Cannondale, Charly Wegelius je bio vjerni pružatelj usluga mnogim pobjednicima i prvacima. Nekada sporiji od svih, ali uvijek najvrjedniji među jednakima. Iskrena i topla priča biciklista koji nikada, ali baš nikada ne nalaze put do reflektora. Niti to žele.

 

MOUNTAINS, EPIC CYCLING CLIMBS

Iznimno luksuzna stolna (coffee table book) knjiga obogaćena s više od 200 iznimnih fotografija poznatog fotografa i grafičkog umjetnika Michaela Blann-a. Umjetnička fotografska djela stvarana kroz 6 godina praćenja profesionalnih biciklista po najvažnijim i povijesno najbogatijim planinama Europe. Logično, mnogi usponi iz ovog ukoričenja su svake godine i dio talijanskog cirkusa i utrke za rozom majicom. Uz iznimne fotografije, u knjizi se nalazi i više od 30 eseja napisanih ni manje ni više nego od autora kao što su Romain Bardet, Greg LeMond, Stephen Roche, Geraint Thomas, Bernard Thevenet, Lizzie Deignan, Philipa York, Andy Hampstein, Ivan Basso..... Svi oni opisuju svoje susrete s planinama koje su im odredile i život i karijere. 254 debele stranice čistog užitka.

 

Sve knjige koje predstavljamo i prodajemo su isključivo na engleskom jeziku. Naime, male tiraže i relativno skupa prava prevelika su prepeka izdanjima ovih naslova na hrvatskom jeziku. Ukoliko niste sigurni u prezentirane naslove, iste možete preslistati uz kavu ili pivo u našem lokalu. Dobro došli!

 

Čitajte, k vragu.