header

Singlespeed ili Fixie? Zašto ne oboje.

Za početak, pokušati ćemo objasniti zašto je kultura vožnje na singlespeed/fixie biciklima tako popularna. Pogotovo u urbanim središtima i gradovima sa malo do ništa biciklističke infrastrukture. Hm........ da, Zagreb nam odmah pada na pamet......No, to je za neki drugi blog.

Vožnja singlespeed ili fixie bicikla je nešto najčišće i najneposrednije što možete osjetiti prilikom bicikliranja. Ugrađena jednostavnost, posebna estetika i beskrajne mogućnosti ''pimpanja'' i raznih nadogradnji ovih bicikala je ono što sve više privlači ljude da kupuju ovakav tip bicikla. U različitim košmarima svih nas koji živimo u urbanim sredinama, ovakva jednostavnost je dobar i poželjan antipod koji nas pročišćuje i čini naše kretanje bržim i jednostavnijim.

Čelični okvir, čelični dijelovi i nadasve robusna izvedba čine ova prometala iznimno izdržljivima i praktički samoodržavajućim strojevima. Minimalna potreba za održavanjem i servisiranjem samo dodatno naglašava prednosti koje singlespeed i fixie bickli imaju. Povremena čišćenja, podmazivanja i zamjena guma i lanaca je sve što ovaj bicikl od vas traži. Ništa više i ništa manje. Sve ostalo je stvar vašeg izbora ili ukusa....... novi gripovi različitih boja ili oblika, neka kul naljepnica, lanac druge boje, nabe različitih boja, šarene žbice, drugačiji volan, neki kožni sic, neko uber kul zvonce, LED svjetla, bljeskalice ili samo neke super čarape, sada kada ste u ovom svijetu, mogućnosti ''pimpanja'' su neograničene i, ono što je najbolje, ništa nije zabranjeno i sve je dopušteno. Baš onako kako samo vi želite!

Također, ako smo vas već nagovorili na kupovinu i ulazak u ovo veselo bicikliranje, na redu je da objasnimo ono osnovno. Koja je razlika između singlespeed i fixie bicikla?

SINGLESPEED bicikl:

Ima jedan zupčanik na zadnjem kotaču. Upravo taj zupčanik ima mogućnost okretanja u suprotnom smjeru od onoga u kojem predalirate. To vam, biciklističkim riječnikom omogućuje da ''coast-ate'' ili po naški, vrtite noge unazad dok ne pedalirate. Bitno je napomenuti da u toj opciji svakako trebate imati namontirane kočnice. Naš je savjet da imate namontirane obje. I prednju i zadnju.

FIXIE bicikl:

Kao i singlespeed bicikli, na zadnjem kotaču imaju jedan zupčanik. No, ono što je drugačije je da se u ovom slučaju zupčanik ne može okretati u suprotnom smjeru od pedaliranja čime vas fixie bicikl tjera da stalno pedalirate. Za fixie ''čistunce'' radi se o najboljem osjećaju na svijetu. Svakako, mi možemo potvrditi da ćete u ovom slučaju najbolje upoznati bicikl kao sredstvo prijevoza i zabave. Za ne zaboraviti, ova opcija vam omogućuje da se vozite bez kočnica jer zaustavljanjem pedaliranja, u principu, kočite........no, ovo je za najhrabrije i za one sa nešto više iskustva i u vožnji i u gradskom prometu. I u ovom slučaju preporučujemo instaliranje minimalno jedne kočnice. Bar prednje.

Naravno, isti bicikl može biti i singlespeed i fixie. Dapače, mi takve opcije samo i imamo i preporučujemo. Na taj način ćete si ostaviti mogućnost da uživate u oba stila vožnje. A uživanje u vožnji je ipak najvažnije.

I zadnja stvar, ali ne i najmanje bitna. Pošto se radi o pojednostavljenoj vrsti bicikala gdje je na samom okviru ostavljeno samo ono najbitnije, ostaje vam više novaca za upgrejdanje na kvalitetnije okvire i opremu....... A tko ne voli dodatnu opremu :-).

Za više informacija, pišite nam, javite nam se ili nas jednostavno posjetite.

Do idučeg zapisa, dijelite cestu!

Vaš Bonk.